Durerile de genunchi

probleme la genunchi

Genunchiul este o articulatie complexa care este solicitata la orice tip de activitate, la orice varsta. Durerea de genunchi este o problema cu care se confrunta persoanele active sau cei care au avut activitate fizica intensa in tinerete. 

Genunchiul este format din suprafetele articulare ale oaselor tibiei, femurului si rotulei. In interiorul genunchiului, alunecarea este asigurata de suprafetele articulare acoperite de cartilaj. In interiorul genunchiului se afla meniscurile, cu rol de stabilitate si absorbtie a socurilor si ligamentele incrucisate, cu rol in stabilitatea articulatiei in timpul miscarilor. Pe interior articulatia genunchiului este captusita cu tesut sinovial care produce lichidul sinovial. Lichidul sinovial are proprietatea de a hrani si unge articulatia pentru o miscare lina. In exteriorul articulatiei exista doua ligamente colaterale, care asigura stabilitate suplimentara articulatiei. 

In jurul genunchiului exista numeroase tendoane ale muschilor care asigura miscarea corecta in timpul activitatii. Tendoanele care actioneaza asupra genunchiului sunt tendonul cvadricipital, tendonul rotulian, tendonul muschiului popliteu, tendoanele muschilor gracilis, semitendinos si croitor, tendoanele muschiului biceps si tendoanele muschilor ischiogambieri.

Durerile de genunchi sunt o problemă des intalnita, care poate aparea la orice persoana, dar in general este intalnita la:

  • persoanele sedentare
  • persoanele supraponderale
  • persoanele care incep exercitii fizice dupa o perioada de sedentarism sau doresc sa slabeasca
  • anumite profesii care presupun stat mult in picioare, munca fizica, urcat si coborat scari frecvent, cosntructii, etc.
  • sportivii care suprasolicita genunchii

Cum apar durerile de genunchi?

Durerile de genunchi sunt un simptom care deseori ingrijoreaza din cauza limitarii activitatilor obisnuite. 

Durerea de genunchi poate aparea brusc dupa o lovitura sau accidentare sau treptat, progresiv.

Durerea de genunchi aparuta treptat, fara o accidentare este cea mai frecventa cauza de durere la genunchi. 

Daca durerea de genunchi este resimtita in fata, in partea anterioara a genunchiului, aceasta poate fi cauzata de iritarea sau uzura cartilajului rotulei. Problema poartea medical denumirea de condromalacie rotuliana. 

Daca durerea de genunchi este resimtita in partea interioara sau exterioara, in locul unde se indoaie genunchiul, durerea poate fi cauzata de o leziune de menisc degenerativa sau de o uzura a cartilajului.

Durerea aparuta brusc este datorata unor accidentari sau lovituri. In cazul unei accidentari apare ceea ce se poate numi „entorsa de genunchi”. Entorsa apare cand ligamentele care sustin genunchiul sunt intinse. In functie de gravitate exista 3 grade de entorsa. Entorsa de gradul 1 este o intindere simpla cu durere usoara si o mica umflatura in jurul ligamentelor. Entorsa de gradul 2 este o entorsa mai puternica, cu ruptura partiala a unui ligament si cu edem mai mare in jur. Entorsa de gradul 3 este o intindere grava a ligamentului cu ruptura completa si edem mare si umflarea zonei. 

O entorsa severa de gradul 3 poate duce uneori la o luxatie a articulatiei. La genunchi ruptura a mai mult de doua ligamente se numeste luxatie. Luxatia este atunci cand oasele din articulatie se deplaseaza complet unul fata de celalalt. 

La genunchi mai poate aparea luxatia rotulei. 

Rotula este un os important aflat in fata genunchiului. Rotula este stabilizata de ligamente. Rotula este acoperita de cartilaj. In anumite cazuri instabilitatea rotulei prin luxatii sau instabilitate poate cauza iritarea cartilajului cu durere. 

Ce provoaca dureri de genunchi?

  • Ruptura de menisc (vezi articol) – rupturile de menisc degenerative sau stabile nu au nevoie de operatie. Cele mai multe leziuni de menisc pot fi tratate conservator.
  • Condromalacia sau condropatiaIritarea cartilajului din articulație (vezi articol)  este o afectiune de uzura a cartilajului. Durerea apare deseori treptat si poate fi insotita de umflarea genunchiului (apa la genunchi) care este o consecinta.
  • Osteocondrita – Crăparea cartilajului din articulație este cauzata de o accidentare si produce leziuni de diferite grade. Cea mai grava situatie este cand se desprinde o bucata de cartilaj impreuna cu os. Aceasta afectiune este denumita 
  • Gonartroza (vezi articol)– este o afectare generalizata a cartilajului. Gonartroza este uzura cartilajului iar ultimul stadiu, atunci cand lipseste complet iar oasele se freaca „os pe os” este gonartroza de gradul 4. 
  • Ruptura de ligament încrucișat (vezi articol)– apare in urma unui accident la sport, unei caderi sau alunecari sau a unui accident. Ruptura de ligament se insoteste de o senzatie de arsura, de trosnirea puternica a genunchiului si de hemartroza (genunchiul se umfla de sange).
  • Ruptura de ligament colateral – apare in urma unei entorse de genunchi la sport, dupa o alunecare sau accident. 
  • Hemartroza – umflarea genunchiului cu sange apare la luxatia de rotula, dupa entorse de genunchi cu rupturi de ligamente sau in cazul unor fracturi la genunchi.
  • Hidartoza – „apa la genunchi” apare in gonartroza sau in leziunile de cartilaj din cauza uzurii. Hidartroza este dureroasa atunci cand lichidul este in cantitate foarte mare.
  • Sinovita – inflamația sinovialei
  • Instabilitatea de rotula
  • Luxatia de rotula
  • Artrita – este o inflamatie generalizata a articulatiei. In artrita apare durere, roseata pielii si hidartroza „apa la genunchi”. Artrita poate fi septica – produsa de o bacterie, cu infectie sau inflamatorie – artrita din guta, artrita reumatoida, artrita psoriazica, etc
  • Tendinita – poate aparea inflamatia unui tendon – tendinita cvadricipitala, tendinita patelara, tendinita muschiului popliteu, etc
  • Chistul Baker – reprezinta acumularea de lichid in spatele genunchiului. Chistul Baker reprezinta o punga cu lichid in spatele genunchiului.  Chistul Baker este intalnit in gonartroza, dupa inflamatii repetate, la persoanele varstnice.

Ce trebuie făcut dacă apare durerea de genunchi?

Primul lucru care trebuie facut atunci cand apare durerea de genunchi este sa observam cauza durerii.

Daca durerea de genunchi a fost provocata de o miscare brusca, o cazatura, o entorsa sau o accidentare atunci trebuie sa:

  • Puneti gheata pe genunchi
  • Imobilizati genunchiul cu o fasa elastica, o atela sau o orteza
  • Tineti piciorul sus pe doua perne
  • Folositi unguent antiinflamator
  • Contactati un medic sau ambulanta daca durerea nu cedeaza sau daca exista semne de gravitate – nu puteti pune piciorul in pamant, se umfla foarte tare, durerea nu cedeaza

Daca durerea de genucnhi a aparut treptat si s-a agravat, fara sa fi cazut sau sa fi avut o accidentare inseamna ca problema este de uzura si ar trebui sa:

  • Tineti gheata pe genunchi atunci cand doare
  • Sa cautati o consultatie medicala pentru ca ar putea fi vorba de o problema cronica care s-a agravat

Ce investigații se fac pentru durerea de genunchi?

  1. Radiografiile. Pe radiografie se văd bine oasele. Se verifică dacă există un os rupt în articulația genunchiului după o accidentare. Pentru durerea apărută fără traumatism se verifică dacă există semne de uzură a articulației. 
  2. Rezonanță magnetică – RMN  (vezi articol) Pe RMN se văd bine țesuturile din jurul oaselor din genunchi. Se verifică dacă există ruptură de menisc, fisură sau uzură de cartilaj, ruptură de ligament, etc.
  3. Tomografia Este necesară pentru planificarea operației de fractură la genunchi. Pe tomografie se pot măsura, de asemenea, cât de deformată este articulația rotulei cu femurul, pentru o operație de redresare.
  4. Pangonografia – este o radiografie a membrelor inferioare prin care se măsoară unghiurile de deformare ale articulațiilor. Este utilă pentru o operație de redresare (osteotomie).

Ce tratamente se fac pentru dureri de genunchi?

Tratamentul pentru durerile de genunchi se face dupa un diagnostic corect.

O afectiune la genunchi, chiar si banala, daca este neglijata, poate duce la o agravare.

La clinica MedSport avem experienta in diagnosticul si tratarii tuturor afectiunilor genunchiului. 

Fizioterapia este o metoda de tratament non invaziv care foloseste agenti fizici – curent electric, energie termica, presiune mecanica, curenti magnetici, laser, etc.

Fizioterapia are roluri in scaderea inflamatiei, in relaxarea musculara in zonele de contracturi, in scaderea durerii, in scaderea si resorbtia edemului.

Kinetoterapia Kinetoterapia este stiinta recuperarii leziunilor musculare si articulare prin miscare. Kinetoterapia mai este cunoscuta si ca gimnastica medicala. 

Kinetoterapia are la baza principiul de protejare a unei structuri sau zone care este dureroasa prin intarirea si activarea zonelor sanatoase din jur. 

Kinetoterapia ajuta la tonifierea musculaturii si la mentinerea mobilitatii articulare. De asemenea, prin antrenamentele de neuroproprioceptie, restabileste legatura intre creier si diverse zone accidentate. 

Infiltratiile in genunchi – sunt parte a tratamentului conservator. Infiltratiile in genunchi trebuie facute de personal specializat si cu experienta. La clinica MedSport avem toata gama de injectii intraarticulare si ne mandrim cu sute da astfel de proceduri facute anual. 

Infiltratiile cu cortizon in genunchi sunt foarte utile in cazul inflamatiilor acute. Pentru anumite boli cum sunt gonartroza in stadii avansate, artrita inflamatorie, injectiile in genunchi cu cortizon pot ameliora eficient pentru un timp durerile.

Infiltratiile cu acid hialuronic in genunchi – se folosesc produse viscoelastice cu acid hialuronic si uneori colagen de diferite concentratii. Aceste substante au rol in lubrefierea genunchiului si pot scadea simptomele de durere prin scaderea frecarii. In general injectiile cu acid hialuronic se fac o data la 4-8 luni.

Infiltratiile cu plasma bogata in trombocite (PRP) – scad durerea prin medierea inflamatiei si pot promova repararea tesuturilor prin factorii de crestere. Sangele venos este introdus in niste eprubete speciale iar apoi prin centrifugare se separa plasma de elementele figurate din sange. Plasma bogata in trombocite este extrasa si se injecteaza in genunchi. Injectiile cu PRP se fac in cure de cate 3-5 (una la fiecare 1-2 saptamani) si se pot repeta la nevoie. 

Interventii chirurgicale 

In cazul in care tratamentul conservator nu este eficient in controlarea durerii si a umflarii genunchiului se poate trece la tratamentul conservator.

In clinica MedSport rezolvam frecvent prin interventii chirurgicale patologiile care duc la dureri de genunchi.

Care este tratamentul pentru diferitele patologii?

  1. Tratament leziune de menisc 
  • Dacă este o fisură (gradul 1 și 2) se tratează de obicei conservator. Se face fizioterapie, kinteterapie și se iau medicamente împotriva durerii. Fisurile foarte mari uneori trebuie operate. Fisurile mari de menisc se cos cu instrumente speciale.
  • Dacă este o ruptură care se deplasează la mers sau blochează genunchiul (gradul 3 sau 4) se operează. Operația de care este nevoie se face cu artroscopul. Meniscul se poate coase sau bucata ruptă poate fi înlăturată. 

Cat dureaza recuperarea după operația de menisc rupt? (vezi articol)

2. Tratament ruptura de ligament colateral medial

  • Pentru rupturile incomplete (gradul 1 si 2) se tratează cu imobilizare dinamică. Se pune o orteză de genunchi cu bare de metal pe lateral. Imobilizarea în orteză este de 6 săptămâni. 
  • Pentru rupturile complete de ligament colateral medial se face o operație de reconstrucție a ligamentului.

3. Tratament leziunea de cartilaj

  • umflarea sau fisurile superficiale ale cartilajului se tratează conservator. Se face kinetoterapie, fizioterapie, modificarea stilului de viață, medicamente condroprotectoare și injecție în genunchi cu acid hialuronic.
  • fisurile adânci sau bucățile de cartilaj mari desprinse trebuie operate. Operația se face cu artroscopul. 

 Cat durează recuperarea după operația pentru leziune de cartilaj? (vezi articol)

4. Ruptura de ligament încrucișat anterior

Doar operația de reconstrucție poate reface stabilitatea genunchiului după ruptura de ligament încrucușat anterior. Este nevoie de o operație cu artroscopul si refacerea ligamentului încrucișat.

Cat dureaza recuperarea după operația de  ligament încrucișat rupt? (vezi articol)

About Me
About Me

Dr Dan valentin anghelescu

Medic Primar Ortopedie-TraumatologieMedic Specialist Medicina SportivaDoctor in Stiinte Medicale
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab