1
slider1
slider2
slider4

Info untile

Clinica chirurgicala multidisciplinara de inalta performanta, realizata pe baza unui proiect romano-german.

MEDSPORT – Clinica chirurgicala multidisciplinara de inalta performanta

Centru de excelenta in ortopedie

Instabilitatea rotuliana – tratament modern

Instabilitatea rotuliana, cu forma sa extrema, luxatia recidivanta de rotula, reprezinta afectiunea in care rotula se angajeaza defectuos sau nu se angajeaza  deloc in santul ei de pe femur, numit trohlee, in timpul miscarilor de flexie si extensie. Aceasta duce la o durere marcata in regiunea anterioara a genunchiului. Cauzele sunt multiple – o deficienta musculara, un traumatism initial care a dus la ruperea elementelor ligamentare care mentin rotula “centrata” pe trohlee, malformatii anatomice ale suprafetelor articulare  rotuliene sau femurale, etc.

Neglijarea acestei patologii duce in final, prin distrugerea progresiva a cartilajului rotulian datorita miscarilor anormale in timpul flexiei si extensiei, la leziuni ireversibile de artroza femuro-patelara ce pot fi rezolvate doar prin protezare.

Clinica MedSport are o experienta indelungata cu acest tip de patologie si propune un tratament combinat. Interventia chirurgicala are un prim timp artroscopic, in care se evalueaza gradul de lezare al cartilajului si se pot sectiona anumite elemente ligamentare implicate in dezechilibrul instabilitatii rotuliene. Al doilea timp este cel deschis, cu recoltarea tendonului muschiului semitendinos si plastia sa astfel incat sa inlocuiasca functional ligamentul patelo-femural lateral, responsabil de aceasta patologie si fixarea sa cu material resorbabil de ultima generatie. Postoperator, in functie de stare cartilajului de pe rotula se incepe recuperarea kineto-terapica. 

 

Ce este  ligamentoplastia si care sunt principalele tehnici utilizate

Complexul ligamentar incrucisat este principalul stabilizator in plan antero-posterior al genunchiului. Complexul ligamentar incrucisat este format din ligamentul incrucisat antero-extern si ligamentul incrucisat postero-intern. Ruptura ligamentului incrucisat se traduce prin senzatia de “fuga” a genuchiului atunci cand facem sport sau coboram scarile.

Odata ce diagnosticul de ruptura completa a ligamentului incrucisat anterior a fost pus (examen clinic, examen IRM) ramane de discutat cu medicul dumneavoastra conduita terapeutica de urmat. La persoanele sub 60 ani, active, tratamentul de electie este interventia chirurgicala de ligamentoplastie.

Principiul acestei  metode consta in prelevarea unui tendon sau a unei parti de tendon al unui muschi care nu este esential in biomecanica genunchiului si transplantarea lui in interiorul genunchiului, astfel incat acesta sa indeplineasca exact aceeasi functie ca si ligamentul nativ.

In clinica MedSport se practica in mod curent principalele metode:  ligamentoplastia cu tendoanele ischiogambierilor (semitendinos si gracilis) si os-tendon-os (o treime din tendonul rotulian cu pastila osoasa din rotula si tibie). Mijloacele de fixare ale grefelor sunt de ultima generatie si constau in suruburi si ancore bioresorbabile sau din aliaje speciale biocompatibile.

Inaintea interventiei se discuta avantajele fiecarei tehnici si in functie de cerintele dumneavoastra legate de modul de viata (sportiv de performanta, sportiv de agrement, etc.) este propusa una dintre cele doua tehnici, care vi se potriveste cel mai bine. 

Intelegerea articulatiilor

O articulatie este locul de intalnire a doua sau mai multe oase. Articulatia este unita de un manson numit capsula si permite mobilitate si flexibilitate diferitelor parti ale corpului. Miscarea oaselor este asigurata de muschi, care sunt atasate la os prin intermediul tendoanelor.

Cartilajul articular acopera capetele oaselor care participa la formarea articulatiei. Intre suprafetele articulare ale oaselor care formeaza o articulatie exista o cantitate mica de lichid gros numit lichid sinovial. Acest lichid din articulatie are un dublu rol: pe de o parte lubrifiaza articulatia si astfel scade frecarea si uzura suprafetelor articulare, iar pe de alta parte hraneste unele structuri intraarticulare care nu au vascularizatie proprie.

Lichidul sinovial este secretat si filtrat de membrana sinoviala. Acesta este tesutul care acopera intreaga articulatie, tapetand partea interioara a capsulei. Capsula articulara este o structura solida ce transforma articulatia intr-o cavitate inchisa si care mentine  laolalta oasele ce alcatuiesc o articulatie, impiedicand sau limitand, alaturi de ligamentele si muschii din jur, deplasarea oaselor unul fata de celalalt.

Unele articulatii precum articulatia genunchiului intre cele doua oase ale cartilajului care acopera partea de jos a comun este ingrosat in partea interioara si exterioara a comun. Aceste doua domenii de cartilaj sunt uneori numite meniscuri. Actul meniscuri ca amortizoare de soc in genunchi si, uneori, sunt rupte in urma unei accidentari la genunchi. De asemenea, exista doua ligamente incrucisate puternice in mijlocul a articulatiilor genunchiului, care sunt atasate la capete ale tibiei si femurului (osul gambei si osul coapsei). Acestea, de asemenea, poate fi rupt in urma unei accidentari la genunchi.

Anatomia genunchiului

Articulatiile in general, sunt constituite din totalitatea elementelor prin care oasele se unesc intre ele. Genunchiul, cea mai mare articulatie a corpului omenesc, este alcatuit din:

  • suprafete articulare, acoperite de cartilaj: capatul distal al femurului (epifiza); capatul proximal al tibiei si suprafata posterioara a rotulei
  • mijloace de unire: capsula si ligamentele (colaterale medial si lateral, incrucisate anterior si posterior, patelar, etc)
  • meniscurile intern si extern, se situeaza intre suprafetele articulare

Afectiuni ale genunchiului ce pot fi tratate prin artroscopie

  • Leziunile meniscale – meniscul intern si meniscul extern – pot fi posttraumatice sau degenerative. Se manifesta prin durere moderata sau severa, tumefactie, blocaje articulare. Simptomele leziunii de menisc pot sa se remita spontan, dar frecvent persista si necesita tratament.
  • Leziunea ligamentelor incrucisate anterior si posterior. Apar dupa traumatisme din timpul unor activitati sportive, caderi, pasi gresiti. Genunchiul se tumefiaza (se umfla), este dureros, cu miscari limitate. In cateva saptamani aceste acuze dispar, persistand o instabilitate a genunchiului (genunchiul “fuge”) manifestata la miscari de torsiune, la schimbari de directie.
  • Aceste leziuni necesita reconstructia ligamentelor – ligamentoplastie, procedeu mai complex, avand o perioada de recuperare mai mare (reinceperea activitatilor sportive la 3-6 luni postoperator).
  • Gonartroza se caracterizeaza prin leziunea degenerativa a cartilagiilor, inflamarea sinovialei (’’captuseala genunchiului”) dar poate fi insotita si de leziuni degenerative meniscale. Prin artroscopie se poate efectua o “curatenie” a genunchiului proces numit debridare ce consta in netezierea leziunilor de cartilaj, indepartarea fragmentelor de cartilaj desprinse (corpi liberi intraarticulari), indepartarea osteofitelor (ciocuri).
  • Corpii liberi intraarticulari – sunt fragmente osteocartilaginoase ce plutesc in interiorul genunchiului. Se manifesta prin blocaje, durere, pocnituri. Acestia se indeparteaza artroscopic din interiorul genunchiului.
  • Osteocondrita disecanta – leziune osteocartilaginoasa bine delimitata ce apare la tineri si poate fi rezolvata prin umplerea defectelor cu grefoane osteocartilaginoase recoltate din zone neportante ale suprafetei articulare (mozaicplastie).

Clinica Medsport
Clinica chirurgicala multidisciplinara de inalta performanta
Centru de excelenta in ortopedie

Experienta0%
Seriozitate0%
Profesionalism0%