ARTROSCOPIA SI AFECTIUNILE UMARULUI
Data fiind complexitatea umarului, nu este surprinzator faptul ca acesta este una dintre articulatiile cele mai predispuse la imbolnavire. La nivelul umarului, geometria articulara, structurile capsulo-ligamentare, muschii si reteaua neurala contribuie impreuna la stabilitatea articulara, fiind interdependente si legate intrinsec de o buna functionare.
Articulatia umarului este cea mai mobila articulatie a intregului corp uman si din acest motiv este si cea mai instabila. Umarul este in principal constituit din doua articulatii distincte:
Articulatia umarului este acoperita de un manson format dintr-un grup de muschi si tendoane, numit coafa rotatorilor. Aceasta mentine bratul in articulatia umarului ( articulatie de tip bila-cavitate) si ajuta la miscarea bratului in diferite directii. Tendoanele din coafa rotatorilor se pot rupe cand sunt suprasolicitate sau lezate.
O parte din afectiunile umarului pot fi tratate cu ajutorul artroscopiei.
Ce este artroscopia? Este o procedura chirurgicala minim-invaziva, de precizie si finete care permite diagnosticul si tratamentul leziunilor intraarticulare, presupunand o durata de spitalizare si recuperare mult redusa fata de interventiile clasice. Interventia necesita anestezie, iar accesul in umar se face, prin trei sau mai multe incizii de aproximativ 1 cm.
Afectiunile care sunt cele mai frecvent tratate prin artroscopie:
Simptomatologia este diferita in functie de afectiune si mecanismul etiopatogenic.
– in leziunile cronice, durerea apare frecvent la bratul dominant, se inrautateste noaptea afectand somnul pacientului, ingreunand gradat mobilitatea (mai ales ridicarea bratului deasupra nivelului umarului) si afectand ulterior activitati obisnuite cum ar fi pieptanatul sau imbracatul.
– in cazul leziunilor acute de tipul rupturilor musculare, durerea apare brusc, iradiaza de-a lungul bratului si este accentuata la palparea locului leziunii.
Cand sediul afectiunii este tendonul, durerea profunda, creste gradual si devine mai puternica la ridicarea sau rotatia bratului .
Artroscopia este o alternativa la operatia clasica deschisa. Avantajele operatiei artroscopice sunt: