med-banner
slider1
slider2
slider4

Artroscopie pentru gonartroză

MEDSPORT -Artroscopie pentru gonartroză

Centru de excelenta in ortopedie

Gonartroza

 

Gonartroză este o denumire comună pentru orice boală traumatică netratată sau degenerescență a structurilor genunchiului. Gonartroza se poate clasifica într-o gonartroză incipientă, când structurile sunt afectate fără sa fie afectat major cartilajul, gonartroză moderată – când gradul de afectare al cartilajului este moderat (gr. I-II-III) sau gonartroză gravă – când cartilajul este afectat și in același timp sunt afectate axele membrului pelvin.

 

Cel mai frecvent, gonartroza apare după traumatisme netratate (rupturi de menisc, rupturi de ligamente, fracturi de femur sau gambă rău tratate) sau degenerative, în boala arbrazică (peste 55-60 de ani cu deficite hormonale, tulburări metabolice, obezitate, tulburări circulatorii).

 

Cand se poate intervenii în gonartroză cu intervenția artroscopică?

 

Artroscopia este interventia ideală în gonartroză când aceasta este incipientă sau moderată. Intervenția este de succes ori de cate ori se face pentru leziuni ale parților moi (meniscuri, sinovite, ligamente) care practic previne evoluția gonartrozei. De asemenea este utila în gonartrozele în care leziunile de cartilaj sunt circumscrise, unice (nu in oglindă), au un os viu (osul nu este scleros in zona de condropatie) și axele piciorului sunt păstrate (comparativ cu un rulment vechi pe care îl miști și merge mai bine, dar dacă scoți bilele, îl speli, le pui la loc și apoi îl ungi merge și mai bine).

 

O statistică personală in cadrul clinicii Medsport arată ca evoluția a fost bună in aproximativ 65% dintre cazurile apărute (întarzierea sau chiar renunțarea la proteza totală de genunchi).

Afecțiunile traumatice ale genunchiului apar atât prin traumatisme directe cât si prin microtraumatisme (uzură, suprasolicitare). Pot fi traumatisme ale meniscurilor, ale ligamentelor, sau ale cartilajului (osteocondrite). Toate aceste traumatisme trebuie tratate ortopedic sau chirurgical, după gravitatea si vechimea lor. Netratarea lor (neglijarea) duce la afecțiuni care se termină in gonartroză. Traumatismele sunt acoperite de o plaja larga de incidente, de la traumatisme sportive sau auto, grave, pana la traumatisme banale. Ruptura de menisc a fost descrisa la mecanicii de căruța care stăteau pe vine, scoteau roata de la căruța și se ridicau brusc cu ea. Asta răspunde celor care se întreabă cum de s-a rupt meniscul pentru ca ei nu au avut traumatisme.

 

Ce este artroscopia? 

Artroscopia este o procedură chirurgicală minim-invazivă, de precizie si finețe, care permite diagnosticul si tratamentul leziunilor intraarticulare, presupunând o durată de spitalizare si recuperare mult reduse fața de intervențiile clasice. Intervenția necesita anestezie dar este o alternativă modernă la operația clasică deschisă. Avantajele operației artroscopice sunt: 

·         recuperare postoperatorie rapidă

·         perioada de spitalizare mai mica sau deloc

·         aparitia a mult mai puține complicații

·         scăderea semnificativă a durerilor si rigiditații umărului

·         vizualizarea elementelor capsulo-ligamentare ce permit diagnosticul si tratamentul patologiei umărului

 

Intervenția chirurgicală  este minim invazivă. Accesul in genunchi se face prin trei sau mai multe incizii de aproximativ 1 cm, prin care se introduc sistemul optic si instrumentele chirurgicale. Cavitatea articulară este văzută de 20 de ori mărită, în timp real, astfel că diagnosticul este 100% pozitiv. Intervenția se face în același timp și constă în cura leziunilor de menisc (menisectomie parțială, sutură de menisc), cura leziunilor condrale (microfracturi, transplant de cartilaj, mozaic plastic), sinovectomie (îndepărtarea căptușelii genunchiului inflamată sau bolnavă), transplant de ligament încrucișat anterior sau cura luxațiilor recidivante de rotulă.

 

Recuperarea

Recuperarea este la fel de importantă ca și operația.

Recuperarea începe imediat postoperator și se termină odată ce pacientul revine la activitățile curente sau sportive.

Recuperarea constă in kinetoterapie (gimnastică medicală) în primele șase luni, ulterior putand fi folosite și fizioterapia sau cura balneară.

Kinetoterapia trebuie urmărită de  ortopedul operator si upgradată împreună cu kinetoterapeutul, în funcție de evoluție.

Clinica Medsport
Medsport –Artroscopie pentru gonartroză
Centru de excelenta in ortopedie

Experienta0%
Seriozitate0%
Profesionalism0%