med-banner
slider1
slider2
slider4

Colposcopie cu depistare precoce cancer col uterin

MEDSPORT – Colposcopie cu depistare precoce cancer col uterin

Centru de excelenta in ortopedie

Colposcopia si depistarea precoce a cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin este o problema majora de sanatate publica in Romania si una din principalele cauze de deces in randul populatiei feminine. Multe cazuri ar putea fi prevenite prin efectuarea de teste simple. Medicii ginecologi le utilizeaza pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin dar si a altor afectiuni genitale. Descoperite la timp, pot fi tratate cu usurinta, evitandu-se astfel aparitia complicatiilor. Principalul mijloc de depistere precoce a cancerului de col uterin ar fi prezentare periodica la un control ginecologic de rutina. Datorita accesibilitatii colului uterin la un examen in primul rand cu ochiul liber, examinarea cu valvele este prima care atrage atentia asupra existentei unei leziuni.

Principalul test pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin este examenul citovaginal Babes-Papanicolau. Testarea se incepe la varsta primelor contacte sexuale. Daca nu se constatata elemente patologice, se recomanda: doua teste la un an interval, apoi anual pana la 30 de ani; intre 30-60 de ani se face un test la 2 ani, iar dupa 60 de ani, femeile pot fi rechemate mai rar. Unul din cele mai infricosatoare momente din viata unei femei este acela cand medicul ii comunica un rezultat anormal al testului Papanicolau. Multe femei cred ca un rezultat anormal la testul Papanicolau inseamna cancer de col uterin. In realitate insa, majoritatea testelor anormale nu sunt cauzate de col, ci de inflamatii sau infectiii vaginale care trebuie tratate.

O metoda complementara testului Babes Papanicolau este examinarea colposcopica – vizualizarea colului uterin cu ajutorul unui microscop (colposcop), care lumineaza si mareste de 10-40 ori, ajutand medicul sa observe colul uterin mai clar. Pot fi efectuate fotografii sau inregistrari video ale procedurii. Colposcopia este indicata fie cand medicul detecteaza o posibila problema la nivelului colului, in urma unui test Papanicolaou anormal sau chiar in situatia unui Pap normal sau la indicatia medicului ginecolog (pacienta relateaza sangerari la contact sexual, se observa un col uterin care arata anormal in cursul examinarii vaginale, etc.).

Colposcopia este o metoda neinvaziva, usoara, care dureaza 10-15 minute. Nu este necesara o pregatire speciala anterioara colposcopiei, dar cu 24 ore inaintea procedurii, nu se utilizeaza tampoane interne, unguente vaginale, irigatii, contact sexual. Examenul citologic impreuna cu examinarea colposcopica si eventuala genotipare a virusului HPV asigura cea mai buna protectie impotriva cancerului de col uterin, un tip de cancer usor de prevenit.

Clinica Medsport
Medsport – Colposcopie cu depistare precoce cancer col uterin

Centru de excelenta in ortopedie

Experienta0%
Seriozitate0%
Profesionalism0%