med-banner
slider1
slider2
slider4

Ecografie musculo-articulara

MEDSPORT – Ecografie musculo-articulara

Centru de excelenta in ortopedie

Ecografia musculo-scheletala permite aprecierea structurilor musculare, a tendoanelor, a burselor, a unor ligamente, a spatiilor articulare si a sinovialelor. Cu aparate performante pot fi vazuti si unii nervi pe traiectele lor superficiale (nervul median in canalul carpian, nervul ulnar la cot).

Ecografia musculo-scheletala  isi gaseste aplicabilitate in majoritatea afectiunilor reumatologice cum ar fi: poliartrita reumatoida, sclerodermia, polimiozita si dermatomiozita, sindromul Sjogren (pentru glandele salivare) spondilartropatiile sero-negative, artritele micro-cristaline si boala artrozica. In aceste afectiuni aduce informatii referitoare la: acumularile de lichid intraarticular, starea sinovialelor si a suprafetelor osoase (in acest din urma caz putand vedea eroziuni marginale si geode inainte ca acestea sa aiba expresie pe filmul radiologic, ajutand astfel la stabilirea mai rapida a unui diagnostic si inceperea prompta a tratamentului). Tot prin ecografie se poate monitoriza si raspunsul la tratament.

Patologia posttraumatica este un alt domeniu in care ecografia musculo-scheletala aduce informatii valoroase. Se pot vedea rupturile musculare sau musculo-tendinoase, se poate stabili intinderea lor si se poate urmari procesul de vindecare.

Prin ecografia musculo-scheletala pot fi examinate diferite tipuri de articulatii. Articulatia umarului este printre cele mai importante. Pe acest segment valoarea ecografiei este aproape similara cu a examinarii IRM aducand in plus si informatii asupra functionalitatii datorita manevrelor dinamice ce pot fi efectuate in cursul examinarii. La nivelul articulatiei genunchiului pot fi foarte bine vizualizate ligamentele colaterale, meniscurile, o eventuala hidrartroza sau modificari de sinovita. Articulatiile mici ale mainii si ale piciorului, articulatia cotului si cea coxo-femurala pot fi examinate de asemenea ecografic.

Clinica Medsport
Medsport – Ecografie musculo-articulara
Centru de excelenta in ortopedie

Experienta0%
Seriozitate0%
Profesionalism0%