med-banner
slider1
slider2
slider4

Info utile

MEDSPORT – Informatii utile

Centru de excelenta in ortopedie

De ce artroscopie?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie sa intelegem conceptul de artroscopie. Artroscopia este o procedura chirurgicala minim invaziva (doua sau trei mici incizii de aproximativ 5 mm) prin care se poate patrunde in articulatii cu scop diagnostic (putem vedea articulatia in timp real, marita de aproximativ 20 de ori, in acelasi timp putind palpa toate structurile cu instrumente speciale) si in scop terapeutic (cu instrumente din ce in ce mai specializate se rezolva afectiunile intraarticulare). In acest domeniu circula tot felul de false povesti si este bine de stiut ca operatia NU SE FACE CU LASER ci cu un sistem optic si mini instrumente chirurgicale.

O alta intrebare frecventa este daca se poate opera artroscopic si in afara articulatiilor. In general, operatia este dedicata articulatiilor dar sunt metode microinvazive si pentru abordarea unor tendoane, ligamente extraarticulare si a burselor. Aceste abordari sunt exceptionale si uneori nerecomandabile, in opozitie cu interventiile clasice.

Lamurind conceptul de artroscopie decurge logic si importanta acesteia – in primul rand faptul ca poate sa ne dea un diagnostic foarte exact asupra patologiei articulare, in comparatie cu toate celelalte metode nechiorurgicale si neinvazive, care prin faptul ca sunt indirecte pot avea un grad mai mic sau mai mare de eroare.

In al doilea rand, odata stabilit diagnosticul si oportunitatea interventiei, invazivitatea acestei operatii fiind minima, bineinteles suferinta si recuperarea pacientului sunt mult usurate.

Cele mai multe afectiuni tratate artroscopic sunt ale genunchiului, umarului, gleznei, cotului si soldului, intr-o ordine data de numarul de interventii realizate.

 

Artroscopia genunchiului 
De la inceput, trebuie spus ca genunchiul este o articulatie foarte complexa, care este foarte expusa traumatismelor, atat caznice cat si celor sportive. De foarte multe ori pacientul este nedumerit de o leziune de menisc chiar daca el nu face sport. Leziunea de menisc a fost descrisa mult inainte de a se face sport organizat si anume la mecanicii de caruta care stateau pe vine sa scoata roata de la caruta, apoi se ridicau brusc cu roata in maini. In prezent sunt meserii de asemenea predispuse la astfel de leziuni (constructori, navigatori, agricultori) dar traumatismele au ritmicitate si la femei, mai ales in timpul realizarii curateniei generale (Paste, Craciun).
Afectiunile traumatice ale genunchiului nu au varsta. Sigur, au frecventa cea mai mare la tineri dar nu este mai putin adevarat ca exista ruptura de menisc postraumatica si in jurul virstei de 80 de ani, care a fost operata si a evoluat foarte bine. Trebuie evitata eticheta de gonartroza data numai de gonalgie si varsta.
Uneori, pacientii sunt neincrezatori ca au meniscul sau ligamentul incrucisat rupt pentru ca pot merge si durerea apare numai la anumite miscari sau la urcatul si mai ales la coboratul scarilor. Aici ajungem la o alta problema de care ne lovim frecvent, tratamentul fara un diagnostic corect bazat pe toate elementele diagnostice, clinic, paraclinic, imagistic. Pacientul ne spune ca avut un traumatism, a consultat un doctor, care numai pe baza unui consult clinic uneori dificil din cauza durerii acute a pus o atela gipsata ori a recomandat un tratament fizioterapic fara sa stabileasca un diagnostic exact. Pacientii ne spun ca s-au tratat in sala de recuperare, ceea ce este o greseala pentru ca ligamentul trebuie sa fie vindecat si apoi recuperat – in felul acesta se demonetizeaza recuperarea medicala, o veriga foarte importanta in lantul tratamentului si al vindecarii.
Uneori , desigur pana la un punct, artroscopia genunchiului poate sa fie valoroasa si in gonartroze, in cele incipiente, cu condropatii pe un compartiment, fara dezaxari si cu os bubcondral fara scleroza, iar pentru a putea ajuta pacientul in astfel de afectiune este important de gasit momentul propice interventiei. Diferenta dintre se poate si nu se poate este de luni si chiar saptamani. Intotdeauna s-a comparat genunchiul artrozic cu un rulment uzat si ancrasat – daca il ungem asa va merge un pic mai bine dar nu mult timp, pe cand daca il vom demonta, il vom curata (artroscopia) si apoi il vom remonta si unge, va merge mult mai bine. Fara sa fie perfect, dar cu o viata mult prelungita.

 

Este necesara artroscopia in ruptura de menisc? 
O intrebare frecventa, poate cea mai frecventa este legata de importanta necesitatii artroscopiei in ruptura de menisc. La adapostul a 25 de ani de ani de activitate in domeniu si 15.000 de artroscopii realizate, Dr. Anghelescu spune fara nicio ezitare ca „DA, ESTE NECESARA”. In folclorul net-ului si al unor sportivi apar notiuni fara acoperire ca “ciupitura de menisc” sau leziunea de menisc, entitate clara, ca find ceva minor la nivelul meniscului ce nu trebuie tratat sau menajat o perioada. Toate sunt rupturi de menisc, mai mici sau mai mari, care in timp devin si mai mari si produc aceleasi efecte.
Trebuie stiut ca meniscul nu are vase de sange, deci nu se vindeca spontan. Mai mult, de la o ruptura mica, in alt episod de stres ruptura se va mari uneori blocand genunchiul. Meniscul rupt poate fi asemanat cu piatra din pantof, pe care daca nu o dai afara, roade. Asa se roade cartilajul si apare artroza.
Meniscul este o garnitura intre oase care nu sunt congruente. Ca orice garnitura, in timp poate sa sufere modificari degenerative, aceste modificari fiind suficiente pentru a justifica o operatie de menisc. Acum avem posoibilitatea de a interveni in metabolismul genunchiului cu substante viscoelastice si PRP pentru imbunatatuirea calitatii sale.

 

O alta intrebare frecventa este : “ce este apa la genunchi?”

In continuarea celor mai sus mentionate, intalnim frecvent afirmatii precum “nu mai am apa la genunchi” ori “s-a uscat genunchiul din cauza artroscopiei prin care s-a scos apa toata din genunchi”. Adevarul este undeva la mijloc. Apa din genunchi este LICHIDUL SINOVIAL si uneori dupa traumatisme majore o combinatie de lichid sinovial si singe. Intr-o prima faza traumatica articulatia se apara producind o perna de lichid. Acest lichid este produs de captusala articulatiei, membrana sinoviala. Initial acest lichid are un efect benefic. Tendinta de a-l punctipona de la inceput nu poate fi justificata decit de o tensiune exagerata. Pe masura ce lichidul este scos el se reface. In plus, trebuiesc respectate reguli stricte de asepsie si antisepsie. Printr-un mecanism de pompa al musculaturii coapsei si gambei, cind genunchiul se vindeca, lichidul in exces dispare.

In sinovitele bolilor degenerative, scoaterea lichidului nu este suficienta, trebuie scoasa si membrana sinoviala (sinovectomie). Dupa vindecarea genunchiului lichidul sinovial se reface, uneori putind sa ajutam acest proces cu inlocuitori de lichid sinovioal sau solutii viscoelastice.

 

Instabilitatea rotuliana – tratament modern

Instabilitatea rotuliana, cu forma sa extrema, luxatia recidivanta de rotula, reprezinta afectiunea in care rotula se angajeaza defectuos sau nu se angajeaza  deloc in santul ei de pe femur, numit trohlee, in timpul miscarilor de flexie si extensie. Aceasta duce la o durere marcata in regiunea anterioara a genunchiului. Cauzele sunt multiple – o deficienta musculara, un traumatism initial care a dus la ruperea elementelor ligamentare care mentin rotula “centrata” pe trohlee, malformatii anatomice ale suprafetelor articulare  rotuliene sau femurale, etc.

Neglijarea acestei patologii duce in final, prin distrugerea progresiva a cartilajului rotulian datorita miscarilor anormale in timpul flexiei si extensiei, la leziuni ireversibile de artroza femuro-patelara ce pot fi rezolvate doar prin protezare.

Clinica MedSport are o experienta indelungata cu acest tip de patologie si propune un tratament combinat. Interventia chirurgicala are un prim timp artroscopic, in care se evalueaza gradul de lezare al cartilajului si se pot sectiona anumite elemente ligamentare implicate in dezechilibrul instabilitatii rotuliene. Al doilea timp este cel deschis, cu recoltarea tendonului muschiului semitendinos si plastia sa astfel incat sa inlocuiasca functional ligamentul patelo-femural lateral, responsabil de aceasta patologie si fixarea sa cu material resorbabil de ultima generatie. Postoperator, in functie de stare cartilajului de pe rotula se incepe recuperarea kineto-terapica. 

 

Ce este  ligamentoplastia si care sunt principalele tehnici utilizate

Complexul ligamentar incrucisat este principalul stabilizator in plan antero-posterior al genunchiului. Complexul ligamentar incrucisat este format din ligamentul incrucisat antero-extern si ligamentul incrucisat postero-intern. Ruptura ligamentului incrucisat se traduce prin senzatia de “fuga” a genuchiului atunci cand facem sport sau coboram scarile.

Odata ce diagnosticul de ruptura completa a ligamentului incrucisat anterior a fost pus (examen clinic, examen IRM) ramane de discutat cu medicul dumneavoastra conduita terapeutica de urmat. La persoanele sub 60 ani, active, tratamentul de electie este interventia chirurgicala de ligamentoplastie.

Principiul acestei  metode consta in prelevarea unui tendon sau a unei parti de tendon al unui muschi care nu este esential in biomecanica genunchiului si transplantarea lui in interiorul genunchiului, astfel incat acesta sa indeplineasca exact aceeasi functie ca si ligamentul nativ.

In clinica MedSport se practica in mod curent principalele metode:  ligamentoplastia cu tendoanele ischiogambierilor (semitendinos si gracilis) si os-tendon-os (o treime din tendonul rotulian cu pastila osoasa din rotula si tibie). Mijloacele de fixare ale grefelor sunt de ultima generatie si constau in suruburi si ancore bioresorbabile sau din aliaje speciale biocompatibile.

Inaintea interventiei se discuta avantajele fiecarei tehnici si in functie de cerintele dumneavoastra legate de modul de viata (sportiv de performanta, sportiv de agrement, etc.) este propusa una dintre cele doua tehnici, care vi se potriveste cel mai bine. 

Intelegerea articulatiilor

O articulatie este locul de intalnire a doua sau mai multe oase. Articulatia este unita de un manson numit capsula si permite mobilitate si flexibilitate diferitelor parti ale corpului. Miscarea oaselor este asigurata de muschi, care sunt atasate la os prin intermediul tendoanelor.

Cartilajul articular acopera capetele oaselor care participa la formarea articulatiei. Intre suprafetele articulare ale oaselor care formeaza o articulatie exista o cantitate mica de lichid gros numit lichid sinovial. Acest lichid din articulatie are un dublu rol: pe de o parte lubrifiaza articulatia si astfel scade frecarea si uzura suprafetelor articulare, iar pe de alta parte hraneste unele structuri intraarticulare care nu au vascularizatie proprie.

Lichidul sinovial este secretat si filtrat de membrana sinoviala. Acesta este tesutul care acopera intreaga articulatie, tapetand partea interioara a capsulei. Capsula articulara este o structura solida ce transforma articulatia intr-o cavitate inchisa si care mentine  laolalta oasele ce alcatuiesc o articulatie, impiedicand sau limitand, alaturi de ligamentele si muschii din jur, deplasarea oaselor unul fata de celalalt.

Unele articulatii precum articulatia genunchiului intre cele doua oase ale cartilajului care acopera partea de jos a comun este ingrosat in partea interioara si exterioara a comun. Aceste doua domenii de cartilaj sunt uneori numite meniscuri. Actul meniscuri ca amortizoare de soc in genunchi si, uneori, sunt rupte in urma unei accidentari la genunchi. De asemenea, exista doua ligamente incrucisate puternice in mijlocul a articulatiilor genunchiului, care sunt atasate la capete ale tibiei si femurului (osul gambei si osul coapsei). Acestea, de asemenea, poate fi rupt in urma unei accidentari la genunchi.

Anatomia genunchiului

Articulatiile in general, sunt constituite din totalitatea elementelor prin care oasele se unesc intre ele. Genunchiul, cea mai mare articulatie a corpului omenesc, este alcatuit din:

  • suprafete articulare, acoperite de cartilaj: capatul distal al femurului (epifiza); capatul proximal al tibiei si suprafata posterioara a rotulei
  • mijloace de unire: capsula si ligamentele (colaterale medial si lateral, incrucisate anterior si posterior, patelar, etc)
  • meniscurile intern si extern, se situeaza intre suprafetele articulare

Afectiuni ale genunchiului ce pot fi tratate prin artroscopie

  • Leziunile meniscale – meniscul intern si meniscul extern – pot fi posttraumatice sau degenerative. Se manifesta prin durere moderata sau severa, tumefactie, blocaje articulare. Simptomele leziunii de menisc pot sa se remita spontan, dar frecvent persista si necesita tratament.
  • Leziunea ligamentelor incrucisate anterior si posterior. Apar dupa traumatisme din timpul unor activitati sportive, caderi, pasi gresiti. Genunchiul se tumefiaza (se umfla), este dureros, cu miscari limitate. In cateva saptamani aceste acuze dispar, persistand o instabilitate a genunchiului (genunchiul “fuge”) manifestata la miscari de torsiune, la schimbari de directie.
  • Aceste leziuni necesita reconstructia ligamentelor – ligamentoplastie, procedeu mai complex, avand o perioada de recuperare mai mare (reinceperea activitatilor sportive la 3-6 luni postoperator).
  • Gonartroza se caracterizeaza prin leziunea degenerativa a cartilagiilor, inflamarea sinovialei (’’captuseala genunchiului”) dar poate fi insotita si de leziuni degenerative meniscale. Prin artroscopie se poate efectua o “curatenie” a genunchiului proces numit debridare ce consta in netezierea leziunilor de cartilaj, indepartarea fragmentelor de cartilaj desprinse (corpi liberi intraarticulari), indepartarea osteofitelor (ciocuri).
  • Corpii liberi intraarticulari – sunt fragmente osteocartilaginoase ce plutesc in interiorul genunchiului. Se manifesta prin blocaje, durere, pocnituri. Acestia se indeparteaza artroscopic din interiorul genunchiului.
  • Osteocondrita disecanta – leziune osteocartilaginoasa bine delimitata ce apare la tineri si poate fi rezolvata prin umplerea defectelor cu grefoane osteocartilaginoase recoltate din zone neportante ale suprafetei articulare (mozaicplastie).

Clinica Medsport
Medsport – Info utile
Centru de excelenta in ortopedie

Experienta0%
Seriozitate0%
Profesionalism0%