med-banner
slider1
slider2
slider4

Noutati

MEDSPORT – Noutati

Centru de excelenta in ortopedie

Tratamentul combinat al leziunilor de cartilaj

 Leziunile cartilaginoase ale suprafetelor portante ale genunchiului, de natura traumatica si/sau degenerative, netratate, reprezinta placa turnanta catre gonartroza.

Daca pentru leziunile menisco – ligamentare tratamentul chirurgical ofera numeroase optiuni, pentru leziunile de cartilaj nu exista pana de curand un tratament satisfacator. Clasic, leziunile de cartilaj erau trecute cu vederea sau tratate inadecvat, finalitatea evolutiei lor fiind artroplastia genunchiului.

O buna întelegere a fiziologiei, fiziopatologiei si a consecintelor pe termen lung a leziunilor condrale a dus la nasterea unor variate si moderne metode de tratament cu scop curativ sau de întarziere a instalarii gonartrozei:

  • Lavaj si debridare
  • Tehnici de stimulare a maduvei osoase (microfracturi, foraje)
  • Tehnica grefarii in zona defectului condral a pastei de cartilaj autolog sau allogenic
  • Implantarea condrocitelor prelevate autolog
  • Grefa autologa osteocondrala (mozaicplastie)
  • Allogrefa osteocondrala
  • Variate tipuri de matrice de cartilaj sintetic
  • Osteotomii

In Clinica MedSport din Bucuresti se foloseste cu succes tehnica microfracturilor artroscopice pentru leziunile condrale de gradul 3 – 4 ale genunchiului, asociata cu injectii intraarticulare cu solutii viscoelastice sterile ce au rolul de a forma si a creste calitativ tesutul fibrocartilaginos de reparare a defectelor condrale. Odata cu formarea si maturarea fibrocartilajului de reparare se obtin doua obiective importante: diminuarea evidenta a durerii si impotentei functionale, precum si stoparea evolutiei spre gonartroza.

Avantajele acestei tehnici sunt evidente:

Este o tehnica ieftina de tratament al leziunilor condrale in comparatie cu restul tehnicilor scumpe si dependente de aparatura specifica.

Este usor accesibila ca si aparatura si tehnica operatorie, putand fi efectuata in timpul aceleiasi interventii pentru rezolvarea patologiei intraarticulare.

Nu necesita o pregatire particulara preoperatorie, are o eficacitate sporita pe termen scurt si mediu.

Da rezultate optime impreuna cu injectiile de visco-suplimentare cu un produs viscoelastic intraarticular la 4 saptamani postoperator.  

Marea majoritate a pacientilor cu artroze ale genunchiului (condropatii de gradul 3-4) care au fost tratati prin aceasta asociere de tratamente: chirurgical (artroscopie), kinetoterapeutic (gimnastica medicala specifica) si medicamentos (suplimentare viscoelastica la 1 luna, 6 luni si un an postoperator) au beneficiat de o ameliorare semnificativa a simptomatologiei, reflectata prin cresterea substantiala a calitatii vietii lor.

Clinica Medsport
Medsport – Noutati
Centru de excelenta in ortopedie

Experienta0%
Seriozitate0%
Profesionalism0%