slider2
slider1
slider2
slider4


Patologie ginecologica

MEDSPORT – Patologie ginecologica

Centru de excelenta in ortopedie

In cadrul cabinetului de Obstetrica – Ginecologie urmarim, prevenim si tratam atunci cand este cazul o larga varietate de afectiuni. Incurajam controlul ginecologic regulat, acesta avand un rol esential in preventie. Prin descoperirea la timp a unor afectiuni, este mult mai usoara obtinerea vindecarii lor si revenirea aparitiei de complicatii. Majoritatea femeilor se confrunta din cand in cand cu cu tulburari ale ciclului menstrual, disconfort sexual, infectii, folosesc metode de contraceptie nepotrivite, prezinta simptome datorate sarcinii care pot fii normale, dar pot reprezenta si semnul unei patologii asociate, pentru care tratamentul corespunzator permite o buna evolutie. Exista o paleta larga de afectiuni frecvente ale aparatului geital feminin, care necesita sfatul unui medic.

In practica ginecologica hemoragiile pot fi functionale, cit si simptom al unor boli. Hemoragiile disfunctionale apar mai frecvent la fete, in perioada de stabilire a ciclului menstrual sau la femeile adulte, in perioada de stabilire a menopauzei. Aparitia lor este datorata dezechilibrului dintre cei doi hormoni (estrogeni si progesteron) care influenteaza ciclul menstrual. La fetele foarte tinere ca si in perioada de premenopauza, existenta frecventa a ciclurior anovulatorii determina aparitia menstrelor neregulate (mai frecvente sau mai rare) precum si variatii ale fluxului menstrual. Ciclul menstrual normal (distanta dintre 2 menstruatii), variaza intre 23 si 32 de zile. Metroragiile (sangerarile in afara menstruatiei, fara legatura cu aceasta) sint provocate mai frecvent de procese inflamatoare sau de tumori ale uterului si ovarelor (fibroame uterine).

Menopauza (incetarea functiei ovarelor) nu se instaleaza brusc ci este precedata de o perioada care dureaza mai mult sau mai putin, numita premenopauza. In medie, aceasta dureaza 3 – 4 ani si include si cele 12 luni care urmeaza ultimei menstruatii. Premenopauza corespunde unei diminuari a productiei de hormoni sexuali feminini. In timpul acestei perioade, femeile se confrunta cu tulburari menstruale (menstruatii prea abundente sau minime, prea lungi sau prea scurte) si cu alte manifestari neplacute (sani durerosi, meteorism, insomnie, schimbari bruste de dispozitie, etc). Daca aceste manifestari nu sunt foarte grave, nu necesita un tratament specific. In schimb, pot exista situatii cand ele pot afecteaza grav calitatea vietii pacientei, si de aceea se recomanda consultarea medicului. Multe femei pot beneficia si de terapie de substitutie hormonala, pentru o perioada, mai ales femeile cu menopauza precoce.

Deasemenea, aceasta terapie de substitutie este recomandata femeilor care datorita altei patologii sufera interventii care necesita indepartarea ovarelor (chiste voluminoase, abcese tuboovariene, chiste dermoide bilateral).

Infectiile vaginale sunt cele mai frecvente afectiuni ale aparatului genital feminin. Tocmai de aceea este important ca fiecare femeie sa cunoasca acele cauze importante ce favorizeaza aparitia acestor infectii, cea mai frecventa dintre acestea fiind candidoza vaginala. Prevenirea aparitiei acestor infectii este esentiala pentru starea de sanatate a oricarui organism, asadar discutia cu un specialist este esentiala. Un tratament corect impune o examinare clinica, prelevarea de culturi din col, examen microscopic al secretiei vaginale si dupa identificarea agentului patogen tratare conform antibiogramei a ambilor parteneri (in majoritatea cazurilor).

Chistul ovarian este asemanator unui sac rotund cu pereti subtiri, plin cu lichid limpede, care se dezvolta in ovar ca parte a procesului normal de producere de ovule. Un folicul ovarian normal poate creste pana la 2-3 cm. in momentul in care se pregateste sa elibereze un ovul in abdomen (proces numit ovulatie). Cand un folicul ovarian nu elibereaza ovule, continua sa creasca, devenind mai mare decat normalul (chist ovarian functional). Un chist ovarian functional se poate forma si dupa ce ovulul a fost eliberat. In acest caz, chistul ovarian se inchide singur si se umple cu lichid. Acesta se numeste un chist luteal, apare mai ales cand apare o sarcina si permite ecolutia normala a acesteia in primele 2 – 3 luni. Chisturile ovariene functionale sunt cele mai obisnuite mariri de volum ale ovarelor la femei in perioada fertila. Ca majoritatea tipurilor de chisturi ovariene, chisturile functionale nu produc de obicei simptome si sunt observate la examinarile pelvine pentru prima data sau cu ocazia unei ecografii pentru alta afectiune. Un chist ovarian marit se poate rasuci, se poate rupe sau poate sangera, devenind foarte dureros. Majoritatea chisturilor functionale dispar singure in cateva luni si sunt inofensive dar numai consultul de specialitate poate face diferenta Tratamentul medicamentos este de electie, daca nu dispare sau daca dimensiunile sunt mari de la inceput, tratamentul este chirurgical.

Fibromul uterin mai este cunoscut si sub denumirea de leiomiom sau miom si este o formatiune (tumora) benigna, care de cele mai multe ori este depistat la o consultatie ginecologica obisnuita. Ca frecventa, se intilneste cam la 18 – 20% din populatia feminina, cu incidenta mai mare intre 35 si 50 de ani. Fibromul uterin poate fi localizat oriunde, in diferite portiuni ale uterului, si in diferite parti ale grosimii peretelui uterin. Fibromul poate aparea ca un singur nodul, sau ca noduli multipli polilobati, situatie numita polifibromatoza uterina. Fibromul este insotir frecvent de durere, sangerare tulburari de mictiune, sau este asimptomatic, descoperit cu ocazia unui control de rutina. Daca fibromul este mare, sau are simptomatologie asociata, se ia in discutie interventia chirurgicala. In apropierea menopauzei, daca nu este mare si nu este insoti de metroragii abundente, se prefera expectativa, intrucat scaderea secretiei de estrogeni la menopauza determina reducerea dimensiunilor

Posibilele semne ale cancerului uterin sunt nespecifice, si alte afectiuni putand determina o simptomatologie asemanatoare. Se impune consultul medical de specialitate daca apar urmatoarele simptome:

sangerare sau scurgeri nelegate de ciclul menstrualsangerare dupa menopauzamenstre la interval neregulat sau dupa contact sexualformatiune vaginalaurinare frecventa, dificiladispareunie (durere in timpul contactului sexual)durere pelvina accentuat sau caracter diferitsecretie vaginala apoasa subtire, alba sau rozpresiune pelvina crescuta, in special daca este asociata cu modificari la nivelul functiilor vezicii urinare si ale intestinului

Infectii anexiale – anexitele, inflamatii ale trompelor si ale ovarelor sunt numite si salpingo-ovarite sau metroanexite, deoarece de cele mai multe ori inflamatia intereseaza in grade diferite atat uterul, cat si trompele cu ovarele. Leziunile predominante sunt de obicei la nivelul trompei (salpinge), ovarul fiind mai rar si in mica masura atins de procesul inflamator. Leziunile anexiale sunt de obicei bilaterale, insa mai accentuate intr-o parte. Simptomatologia bolilor aparatului genital la femeie se caracterizeaza in formele acute prin dureri de abdomen si in durerea spatelui, febra, secretie vaginala abundenta sau pierderi de sange. Intensitatea durerilor este variabila: uneori sunt surde, alteori violente si exagerate de eforturi de urinare, de scaun etc. Insa numai medicul speciaist este in masura sa diagnosticheze si sa stabileasca tratamentul potrivit acestor afectiuni.

Adenomioza se manifesta tipic la femeile in jurul vârstei de 40 ani. Adenomioza coexista cu endometrioza şi fibromatoza uterina. Simptomele adenomiozei sunt dismenoreea (durerea la menstruaţie), dispareunia, dischezia (durerea la defecaţie), sângerarea uterina anormala (aciclica, neregulata). Semnele clinice ale adenomiozei sunt: uter moale şi dureros, in special in jurul menstruaţiei.

Endometrioza este prezenta de tesut endometrial in afara cavitatii uterine. Afectiunea este destul de frecventa, determinand dureri abdomino pelvine, mai ales la menstruatie, sterilitate, si extrem de rar complicatii din parte altor organe in cazul prezentei de leziuni endometriozice la distanta de aparatul genital (peritoneal, pulmonar-extrem de rar).

Clinica Medsport
Medsport – Patologie ginecologica
Centru de excelenta in ortopedie

Experienta0%
Seriozitate0%
Profesionalism0%