Fizioterapia presupune utilizarea in scop terapeutic a agentilor fizici naturali sau artificiali. Aceasta este o metoda simpla, neinvaziva si lipsita de efecte adverse. Utilizam aparatura de inalta tehnologie, in terapii diverse: Magnetodiaflux, Electroterapie, Laserterapie, Ultrascurte.
Rolul real al fizioterapiei este acela de adjuvant pretios al recuperarii, cuprinzand tehnici complexe. Nu trebuie insa considerata cea mai importanta metoda de recuperare, fiind parte integranta a unui sistem complex. Fizioterapia include ansamblul aplicatiilor terapeutice avand la baza utilizarea agentilor fizici. Includem aici undele magnetice, undele mecanice, crio-termoterapia, dar mai ales curentii electrici. Prin intermediul acestui ansamblu de terapii fizice (caldura, presiune, lumina, curent electric) folosite atat pentru preventie cat si pentru tratament, Fizioterapia dezvolta, intretine si recupereaza capacitatile fizice functionale si motrice individuale. Toate procedurile de fizioterapie sunt noninvazive, nu provoaca durere sau alte senzatii neplacute. Unele proceduri de fizioterapie sunt contraindicate la persoanele cu tumori, peacemaker, tije, suruburi, proteze metalice.
Laserterapia are multiple aplicatii in fizioterapie, de la terapia durerii pana la biostimularea tisulara.
Curentii folositi in fizioterapie (curenti diadinamici, curenti interferentiali, TENS, ionizare, galvanizare, electrostimulare musculara si nervoasa) moduleaza perceptia dureroasa la nivelul nervilor motori si senzitivi sau stimuleaza contractiile musculare si implicit circulatia sanguina cu efecte biochimice locale antiinflamatoare si miorelaxante. Tratamentul cu curenti terapeutici are efecte bune in afectiunile neurologice si afetiuni reumatismale.
Tratamentul cu ultrasunet produce un micromasaj la nivelul tesuturilor, asigurand o penetrare in profunzime a substantelor antiinflamatoare sub forma de gel, in functie de doza poate sa faca o incalzire a tesuturilor tratate. Acest tratament de fizioterapie are efect decontracturant si de stimulare a circulatiei sanguine. Este folosit cu succes in recuperarea medicala sportiva si reumatismala.
Efectul campului magnetic asupra organismului uman este foarte complex, avand efecte asupara schimburilor de substante intre celule, implicit asupra metabolismului, de asemenea efecte endocrine si asupra sistemului nervos vegetativ. Efectele Magnetodiafluxului se resimt in cazurile de stres si oboseala cronica si recuperare medicala ortopedica (ex.status post fracturi).
Undele scurte reprezinta o metoda de fizioterapie care foloseste proprietatile campului condensator generat de curenti de inalta frecventa cu proprietatea ca la trecerea prin tesuturi produce caldura in profunzime. Avantajul terapiei cu unde scurte consta in penetrabilitatea mult mai mare in comparatie cu alte metode de fizioterapie. Terapia prin caldura este recomandata indeosebi in afectiuni cronice ale incheieturilor, pentru dureri articulare sau afectiuni cauzate de tulburari ale circulatiei periferice venoase ale membrelor.
Terapia Tecar
Terapia Tecar este un procedeu inovativ de fizioterapie, ce foloseste curent electric de inalta frecventa. Curentul sinusoidal de inalta frecventa circula intre un electrod fix aplicat pe pacient si un electrod mobil pe care il manuieste fizioterapeutul la nivelul zonei de tratament de pe corpul pacientului. Se folosesc frecvente intre 0,3 si 0,5 megaherti, ce actioneaza la nivel celular accentuand permeabilitatea peretelui celular si schimbul de electroliti intra si extracelular.
Sistemul Winback are doua moduri de functionare:
Prin CET, tratamentul structurilor ce se afla aproape de electrod, energia penetreaza putin in profunzime. Prin DEEP CET, frecventa este mai mica iar patrunderea curentului se face in profunzime. Cele doua sunt excelente in tratarea patologiei musculare, in dernajul limfatic si in refacerea musculaturii post-efort, fie pentru sportivii de performanta sau amatori. De asemenea este indicata (dar nu este mereu obligatorie) folosirea CET/DEEP CET in pregatirea structurilor pe care urmeaza a se folosi RET.
Prin RET – se realizeaza tratamentul structurilor profunde si rezistive la actiunea curentului – articulatie, insertii tendinoase etc. RET creste temperatura locala si lasa sa se disperseze mai putina energie in tesuturile din jur.
Modul BEAT – multiplica energia WINBACK de 10 ori.
Acest semnal activeaza fibrele nervoase din zona tratata provocand microcontractii. Acest efect accelereaza eliminarea tensiunii din zonele de contractura sau fibroza si stimuleaza circulatia – creste perfuzia si accelereaza drenajul zonelor afectate. Acest mod de functionare deschide noi moduri de tratament in traumatologie si medicina sportiva deoarece nu permite incalzirea excesiva a tesuturilor, eliberand aceeasi cantitate de energie.
Modul SWAP – un mod inaovator de a alterna energia in aceeasi sesiune de tratament al modului CET, DEEPCET, RET, si RET+. Prin folosirea ambilor electrozi capacitiv si rezistiv energia circula intre electrozi maximizand efectul terapiei diatemice.
Modul LOW PULSE – se mentine un stimul biologic celular specific limitand diatermia. Aceasta functie este mai ales utila in tratamentul inflamatiei acute post-traumatice in sport. Modul low pulse este de asemenea foarte bine utilizat pentru stimularea drenajului limfatic.
Modul SUPER PULSE – accelerarea defibrozarii – in zonele slab vascularizate, cu tesuturi fibrozate – redori articulare, post-operator la nivelul zonelor de incizie – scade senzatia de tensiune si accelereaza inmuierea tesutului fibrozat.
Indicatii:
Contraindicatii:
Pacemaker, pompa de insulina, paciente gravide, tromboflebitele, cartilaj de crestere activ, neoplaziile, sensibilitate la caldura, febra, infectii active;
Efectele biologice ale TECAR WINBACK:
De ce terapia Tecar de la Winback?
In primul rand deoarece aparatura este creata pentru a folosi energia intr-un mod versatil, ce combina procedurile conventionale de fizioterapie cu modalitati noi tehnologice. Terapia Tecar poate fi folosita in mod clasic prin masajul cu electrozii capacitiv sau rezistiv. De asemenea se poate utiliza in acelasi timp cu masajul terapeutic sau de relaxare. Modul versatil de a folosi electrozii face terapia accesibila in timpul sedintelor de manilulare (chiopraxie) a coloanei vertebrale cervicale sau lombare, a articulatiilor soldului sau umarului in redori si artroze. Electrozii fixati cu benzi elastice la nivelul membrelor pot si folositi in tmpul sedintelor de kineto-terapie sau gimnastica medicala.
Nu in ultimul rand, am ales sa oferim pacientilor nostri tratament Tecar de la Winback datorita programului de training Winback Academy. Acesta este un program de formare si perfectionare continua a cadrelor medicale si fizioterapeutilor cu cursuri intensive si activitati practice si de asemenea comunicarea ultimelor inovatii si studii legate de terapia Tecar oferite de specialisti reputati din tara si din afara granitelor. Astfel ne asiguram de folosirea in bune conditii si cu eficienta maxima a terapiei asupra patologiei, oferind maximum de eficienta in tratarea patologiei durerii lombare si musculoscheletale.
Cum decurge o sedinta de masaj cu Terapia Tecar Winback
Primul pas este o consultatie la unul din medicii specialistii Medsport. In urma consultatiei poate fi nevoie de investigatii suplimentare – analize de sange, imagistica radiologie/RMN, ecografie etc. Acest lucru va fi discutat impreuna cu pacientul. Recomandarea de Terapie Tecar va fi facuta conform unui protocol de tratament. In conformitate cu protocolul standard dar si cu conformatia pacientului (cantitate de tesut muscular, tesut adipos etc.) si specificul patologiei va fi recomandat un tratament personalizat.
Durata tratamentului variaza intre 10 si 20 de minute. Numarul de sedinte necesar variaza dar poate fi intre 5 si 10, in functie de patologie. Se pot programa doua sedinte in aceeasi zi, spatiate de o perioada libera de timp (exemplu dimineata si seara) pentru a grabi disparitia durerii sau inainte de perioadele competitionale pentru sportivii de performanta sau amatori in perioadele competitionale.
Pentru sportivii care folosesc Tecar Terapia in modalitatile de refacere zilnice specifice, durata tratamentului va fi 10-15 minute asociat masajului de relaxare pe o portiune a corpului mai mare (exemplu membre inferioare, membre superioare, umeri, spate etc.) in functie de specificul sportului.
Este important ca zona de tratat sa fie curata si sa nu fie unsa cu crema (antiinflamatoare, incalzitoare etc.) pentru a putea fi aplicata crema conductoare a producatorului astfel incat efectul terapiei sa fie maxim.
Terapia Tecar poate fi asociata unei sedinte de masaj de relaxare sau terapeutic mai complex. De asemenea Terapia Tecar poate fi complementara in cadrul unei sedinte de fizioterapie (magneto-diaflux, ultrasunete, laser).