med-banner
slider1
slider2
slider4

Zgomotele articulare

MEDSPORT – Zgomotele articulare

Centru de excelenta in ortopedie

Ce semnifică zgomotele articulare la nivelul genunchiului

 

 

Articulațiile, în special genunchii, pot scoate diverse zgomote atunci când sunt puși în mișcare.

Aceste zgomote, pocnituri, trosnituri sau cracmente, cum sunt descrise la consultații, apar cel mai frecvent fără durere, dar reprezintă motive serioase de îngrijorare pentru multe persoane.

Zgomotele articulare apar la schimbarea poziției corpului. La genunchi sunt întâlnite când o persoană se ridică de pe vine, sau se ridică de jos, când face o genuflexiune sau după ce a stat pe un scaun sau un pat jos.

Aceste sunete articulare neobișnuite nu sunt motiv de îngrijorare dacă nu sunt însoțite de o tumefacție dureroasă cu umflarea articulației.

Trosnitura la genunchi apare atunci când rotula, osul din fața genunchiului se poziționează pe centrul șanțului femural în timpul mișcării. Deoarece este un os cu stabilitate predominant ligamentară, congruența este imperfectă și există un grad de libertate laterală. Rotula se deplasează câțiva milimetri lateral în extensie și se repoziționează pe centrul articulației patelo-femurale la flexia de peste 30 de grade.

Cracmentele însoțite de durere la genuflexiuni și lăsatul în poziția ghemuit, durerea la punerea în funcțiune a articulației genunchiului după ce acesta a fost menținut într-o poziție fixă la birou sau în mașină sau după o coborâre de pe munte sau alergare în pantă pot semnifica o dezaxare a aparatului de extensie a genunchiului cu afectarea cartilajului articular.

Acesta este momentul când se indică investigații suplimentare cum sunt radiografiile axiale ale rotulei, pangonograma cu măsurarea axelor membrelor inferioare, tomografia cu măsurarea înălțimii rotulei, a unghiului de înclinație a rotulei și a lateralizării ei. De asemenea RMN-ul permite evaluarea afectării cartilajului de sub rotulă, care este cea mai importantă structură, iar în funcție de afectarea sa, medicul chirurg ortoped alege tratamentul non-operator sau chirurgical. Tratamentul conservator este reprezentat de kinetoterapie de întărire al mușchilor coapsei pentru a putea redresa rotula, medicamente anti-inflamatoare și de protejare a cartilajului. Atunci când tratamentul conservator nu funcționează se recurge la a doua linie de tratament prin infiltrații în articulație cu acid hialuronic sau plasmă îmbogățită cu plachete sangvine și factori mediatori ai inflamației. Tratamentul chirurgical devine necesar dacă tratamentul conservator și cel cu injecții în articulație nu funcționează.  Se va practica artroscopia cu inspecția întregii articulații, se va verifica modul în care rotula se poziționează în șanțul de pe femur și se va efectua  tratamentul cartilajului rotulian afectat. Artroscopia, dacă este necesar, conform planningului pre-operator, va fi însoțită de o procedură de reconstrucție a ligamentelor ce stabilizează rotula sau o redresare prin osteotomie tuberozității tibiale pe care se prinde tendonul rotulian.

După operație, pacientul va fi imobilizat pentru 2-3 săptămâni în orteză fixă. Kinetoterapia se începe imediat cu izometrie pentru mușchii coapsei și mobilizarea manuală a rotulei pentru ca dupa 3 saptamani sa înceapă mobilizarea genunchiului în flexie și exercițiile cu încărcarea greutății corpului pe piciorul operat.

Clinica Medsport
Medsport – Zgomotele articulare
Centru de excelenta in ortopedie

Experienta0%
Seriozitate0%
Profesionalism0%